Altera bracht enkele weken geleden een Stratix IV-variant op de markt met een record aantal zendontvangers. De EP4SGX530 is het tweede lid van de Stratix IV-familie en heeft 48 zendontvangers die ieder voor zich 8,5 Gbit/s aan data kunnen verstouwen. De component bevat verder 530 duizend logische elementen, heeft 20,3 Mbit werkgeheugen, 1040 18×18 embedded vermenigvuldigers en ingebouwde tweedegeneratie PCI Express-blokken.
Daarnaast heeft Altera twee nieuwe FPGA-families uitgebracht: de uitgebreide Stratix IV GT en de goedkopere Arria II GX. Deze reeksen maken gebruik van dezelfde zendontvangertechnologie en ontwikkeltools als de Stratix IV GX-FPGA‘s en Hardcopy IV GX-Asics. Stratix IV GT‘s zijn volgens Altera de eerste beschikbare FPGA‘s met geïntegreerde zendontvangers die een snelheid halen van 11,3 Gbit/s. De hardware is geoptimaliseerd voor 40G- en 100G-toepassingen zoals communicatiesystemen en high-end testapparatuur. Ze hebben maximaal 24 zendontvangers op 11,3 Gbit/s en 24 zendontvangkanalen op 6,5 Gbit/s, tot 530 duizend logische elementen, 20,3 Mbit werkgeheugen en 1288 18×18 vermenigvuldigers.
Hardwarematige ondersteuning voor communicatie bleek het afgelopen decennium een van de sterkste troeven van FPGA‘s. Zowel Altera als Xilinx zetten tien jaar geleden IP zoals microprocessorkernen en DSP-blokken op hun herconfigureerbare chips, maar niets had zo veel aantrekkingskracht als de hardwarematige ondersteuning van communicatiefuncties. Dat is de reden waarom de zware varianten van deze chips tegenwoordig het hart vormen van telecomcentrales en complexe systemen als medisch diagnoseapparatuur en prototypeontwerpen. Op een FPGA zoals de EP4SGX530 zijn elk van de verschillende I/O-kanalen met behulp van de juiste intellectuele eigendom zodanig in te stellen dat ze communicatieprotocollen zoals Gigabit Ethernet, serieel RapidIO, serieel Ata, PCI Express ondersteunen.

De data- en telecommarkt heeft een onverzadigbare honger naar dit soort chips. De ene variant met hoge snelheden is nog niet uit, of bouwers van communicatiecentrales staan alweer te popelen om meer geavanceerde en snellere varianten in te bouwen. Vandaar dat Altera hoog in zet op deze markt.
De Arria-chips zijn afgeleiden van Stratix-FPGA‘s. Ze zijn geoptimaliseerd voor een laag stroomverbruik en lage kosten. Typisch gebruiken bijvoorbeeld fabrikanten van telecomcentrales de zwaardere Stratix-chips voor de schakelmatrix op de achterwand (backplane). Op de eindpunten in dezelfde centrale of in kleinere systemen in het telecomnetwerk, zoals wijkcentrales, zijn Arria-FPGA‘s ruim voldoende. Dezelfde ontwerpfilosofie gaat op voor machineontwerpen waarbij Stratix in het hart van de besturing is te vinden en de Arria in de verschillende modules.
Arria II GX-chips hebben zendontvangers met een maximumsnelheid van 3,75 Gbit/s, ingebouwde PCI Express-blokken en zijn geoptimaliseerd voor standaard protocollen zoals PCI Express en Gigabit Ethernet. Ze hebben tot zestien 3,75 Gbit/s zendontvangers, 256 duizend logische elementen en 8,5 Mbit intern werkgeheugen. Om de ontwikkeling te versnellen stelt Altera een aantal complete referentieontwerpen beschikbaar.
Altera kan de EP4SGX530 (Stratix IV GX) en de EP4S100G2 (Stratix IV GT) inmiddels leveren. De rest van de Stratix IV GX- en GT-families komt in de loop van dit jaar beschikbaar. De eerste Arria II GX-chips komen in mei van dit jaar op de markt. Voor grotere series heeft Altera zijn Hardcopy IV/IV GX-proces in het eerste kwartaal van 2010 klaarstaan. In het Hardcopy-proces kunnen klanten kosten besparen door hun ontwerpen in het productieproces vast te leggen via specifieke productiemaskers voor de interconnecties.