Nieke Roos
2 February 2017

De Amerikaanse automotivetoeleverancier Stoneridge koopt de Barneveldse specialist in zichtoplossingen Orlaco. De twee trokken al langer samen op. Zo werkten ze sinds medio 2015 samen aan het Mirroreye-systeem, dat alle spiegels op een vrachtauto vervangt door camera’s. Dit verhoogt de veiligheid en verbetert de stroomlijn, wat weer zorgt voor een aanzienlijke brandstofbesparing. Hoeveel Stoneridge betaalt voor zijn Barneveldse partner hebben de partijen niet bekendgemaakt.

Orlaco (Ogen Rechts Links Achter Compleet Overzicht) ontwikkelt zichtoplossingen voor alles dat rijdt en vaart, met het doel de blik van chauffeurs, operators, machinisten en stuurlui te verruimen. De vrachtauto’s van fabrikanten als Daf, Man, Scania en Volvo bewaken hun blinde hoeken met de camera’s uit Barneveld, net als de huizenhoge kiepwagens die delfstoffen vervoeren in de Russische mijnen. Verder houden de systemen van Orlaco onder meer een oogje in het zeil aan boord van relatief kleine sleepboten tot mammoettankers.

Orlaco Henrie van Beusekom

Volgens Orlaco-oprichter en -directeur Henrie van Beusekom is zijn bedrijf te klein om te kunnen opboksen tegen multinationals als Bosch en Continental. ‘Als onderdeel van Stoneridge kunnen we oem’s betere oplossingen bieden dan als standalone onderneming. De nieuwe eigenaar verbreedt ons klantenbestand en onze productmogelijkheden.’