Alexander Pil
1 September 2009

National Instruments begeeft zich op de markt voor draadloze sensornetwerken. Het bedrijf heeft zijn grafische programmeeromgeving Labview gekoppeld aan energiezuinige Zigbee-kastjes. De meetknooppunten kunnen tot drie jaar mee op vier AA-batterijen. NI heeft twee versies, beiden met vier kanalen: de WSN-3202 werkt op 10 V en is bedoeld voor analoge input. De WSN-3213 is een 24 bit thermokoppel met vier digitale I/O-kanalen. De sensoren zijn voorzien van de WSN-9791 Ethernet-gateway om contact te maken met Labview.

De draadloze systeempjes draaien op de WSN-software van NI. Daarmee is het mogelijk mesh-routing toe te passen, waarbij een knooppunt het werk van een nabijgelegen broertje overneemt als deze onverhoopt uitvalt. Ook zorgt de software voor een goede verdeling van het vermogen, zodat de afstanden kunnen worden vergroot zonder dat de betrouwbaarheid daar onder lijdt.

Verder geeft NI de optie om een beperkte hoeveelheid software in de sensorkastjes te laden via Labview Wireless Sensor Network Module Pioneer. Gebruikers kunnen zo het verbruik omlaag brengen door bijvoorbeeld een sensor alleen contact met de centrale te laten maken als de temperatuur boven een vooraf ingestelde waarde komt. In de tijd dat er niets te melden is, verspilt het systeem dan ook geen energie.