Wim_Hendrikse

Wim Hendriksen is pensionado.

4 September 2018

De beste concertkaartjes, supersnel internet, je belasting eerder terug, goedkoop lenen, betere scholen, betere medische zorg, groene stoplichten: wat zou het toch mooi zijn als brave burgers zoals wij overal voorrang kunnen krijgen. Zonder dat we er een cent extra voor betalen. Wat zouden de minder brave burgers balen als ze geen vliegtickets mogen kopen, geen huurwoning krijgen, hun rijbewijs niet mogen halen, geen lening kunnen afsluiten, geen vriend of vriendin kunnen krijgen. Zou het geen goed idee zijn om iets te bedenken dat je beloont voor goed gedrag? Nette mensen hebben dan eindelijk een voorsprong op de hufters.

We kunnen iedereen een cijfer geven: de ‘sociaal aangepaste score’, oftewel Sas. We beginnen allemaal met vijfhonderd punten. We hoeven alleen nog even wat ai en een database te verzinnen; het iot levert de gegevens wel aan. Als je doet wat het systeem goed vindt, krijg je er punten bij; als je de beest uithangt, wordt het nooit wat met je Sas.

Het is natuurlijk hartstikke leuk om een zo hoog mogelijke Sas te willen hebben. Het achterliggende algoritme is geheim en verandert regelmatig, dus het spel blijft razend spannend. En je kunt er goed mee opscheppen en kijken of die leuke vent of dat aardige meisje een Sas heeft die een beetje bij jou past.

De data die je auto verzamelt, kan mooi in het systeem en ook alle camera’s in de openbare ruimte sluiten we erop aan. Rijd je altijd te hard in de buurt van een zebrapad? Moet je vaak een noodstop maken? Verbruik je veel benzine? Rijdt je vervuilende diesel regelmatig in de binnenstad? Door een rood voetgangerslicht lopen? Let op, Sas is watching you!

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Het betalingsverkeer van je bankpasje kan erin. Koop je veel games: Sas omlaag. Bosje bloemen om bij je ouwe moeder op bezoek te gaan: bonus-Sas-punten (je telefoon geeft door hoe lang je er bent geweest). Hoe netter je je gedraagt, hoe hoger je Sas.

Als je extra Sas wilt hebben, dan kun je je contactenlijsten van Facebook en Linkedin aan het systeem geven. Je moet dan wel zorgen dat die vriendjes een hoge score hebben, want anders gaat die van jou omlaag. Een ernstig gesprek met je goede vriend over zijn gedrag is dan niet meer te voorkomen; dan moet hij maar natuurfilms van David Attenborough kijken in plaats van Boer Zoekt Vrouw. Desnoods moet jij maar op zoek naar andere vrienden.

Als je niet wilt meedoen of als je wilt stoppen, dan is de conclusie van het systeem dat je geen hoge score voor elkaar kunt krijgen. Dus word je ingedeeld bij de losers. Als het systeem eenmaal lekker draait, kun je er niet meer aan ontkomen. Er is geen exitstrategie!

Als je meer dan zevenhonderd punten hebt, dan heb je een schitterend leven; zit je Sas onder de driehonderd, dan is je leven ronduit miserabel. Bij welke club je hoort, kun je helemaal zelf bepalen. Het enige dat je hoeft te doen, is het spelletje netjes meespelen.

Op dit moment rolt Alibaba het ‘Social Credit System’ uit in China, in samenwerking met de Chinese overheid. Nu is deelname nog vrijwillig, maar vanaf 2020 is het verplicht voor elke Chinees. Het wordt tijd dat we gaan nadenken over de randvoorwaarden van zo’n systeem in Europa, zodat we de wetgeving hebben aangepast voordat overheden en bedrijven met minder fraaie bedoelingen ons onder de voet lopen.