Nieke Roos
22 September 2016

Eind dit jaar wil Solar Team Eindhoven (STE) een nieuw wereldrecord vestigen door met zijn Stella Lux-gezinsauto duizend kilometer te rijden op één acculading. Dat meldt TUE-universiteitsblad Cursor. Tijdens de gewonnen World Solar Challenge vorig jaar haalde de wagen al eens vijftienhonderd kilometer op één lading, maar dat was verspreid over drie dagen en ondersteund door de zonnepanelen op het dak. Nu wil STE het puur op de batterij doen en in één ruk, met alleen een paar korte stops om te wisselen van chauffeur. Het huidige wereldrecord staat op naam van het Australische team Sunswift, dat twee jaar terug tot vijfhonderd kilometer kwam.

STE doet zijn recordpoging op 2 december op de Uvalde Proving Grounds in Texas. Dat gebeurt helemaal volgens de regels van de internationale autosportfederatie Fia: het parcours hebben de Eindhovense studenten uitgezocht samen met de Fia, ze kruipen niet zelf achter het stuur maar zetten chauffeurs in met een speciale Fia-licentie en ze hebben de wagen op een aantal punten aangepast om te voldoen aan de Fia-voorschriften. Op het veertien kilometer lange testcircuit gaat de aangepaste Stella Lux zo’n zeventig rondjes rijden, niet voorzichtigjes maar als een normale auto met snelheden van 80 tot 120 km/u.

In Cursor zegt STE te hebben gekozen voor de VS als strijdtoneel omdat elektrisch rijden daar enorm in populariteit aan het winnen is. ‘Onder meer dankzij Tesla, maar ook door Chevrolet, dat binnenkort met een nieuw model auto op de markt komt’, aldus een woordvoerder van het team. ‘Wij willen daar laten zien dat een paar Nederlandse studenten een gezinsauto hebben gebouwd die duizend kilometer op één lading kan rijden – terwijl de meeste consumentenauto’s nu niet verder komen dan drie- tot vierhonderd kilometer.’