Paul van Gerven
19 February 2013

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een waarschuwing uitgedaan over een bepaald type zonnepanelen van Scheuten Solar. Panelen van het model Multisol zouden door een gebrekkige elektrische aansluiting brandgevaarlijk zijn en al minstens vijftien dakbranden hebben veroorzaakt. In Nederland, waar zo‘n vijftienduizend stuks van het bewuste model zijn geplaatst, hebben zich voor zover bekend nog geen incidenten voorgedaan.

Volgens NVWA zijn de zonnepanelen gevaarlijk omdat in de aansluitdoos achterop het zonnepaneel een kabel slecht contact maakt met de printplaat. Een van de leveranciers van het bewuste onderdeel, het Nederlandse Alrack, stelt in een reactie op zijn website dat de problemen los staan van Alracks aansluitdoos en worden veroorzaakt door een ontwerpfout van Scheuten zelf. Ook zijn er tal van andere potentiële oorzaken voor de branden aan te dragen en is er geen bewijs dat deze zijn veroorzaakt door Alracks product, stelt het bedrijf uit Veldhoven.

Scheuten Solar Systems ging vorig jaar failliet, maar een groot deel van de onderneming startte onder bijna dezelfde naam door als Scheuten Solar Solutions. Er zouden ruim duizend schadeclaims zijn ingediend, maar het is onduidelijk of de formeel nieuwe firma aansprakelijk is. Zelf wijst Scheuten de verantwoordelijkheid af in een statement op zijn website.

De NVWA adviseert eigenaren van de zonnepanelen om deze op een veilige manier uit te zetten en contact op te nemen met hun leverancier. Op dit moment is er nog geen goede methode om de gebrekkige aansluiting te repareren.