17 September 2018

Begin volgend jaar wordt een nieuwe praktijkproef gestart met het zonnewegdek van Solaroad. In Spijkenisse wordt honderd meter busbaan voorzien van zonnepanelen om duidelijk te maken of het ontwerp ook zwaar verkeer aankan. Tot nog toe is het ontwerp alleen getest als fietspad.

Solaroad is een samenwerking van TNO, technisch dienstverlener Dynniq, wegenbouwer Ooms Civiel en de provincie Noord-Holland. In principe zijn wegen de ideale plek om zonnepanelen neer te leggen, omdat ze een groter oppervlak beslaan dan daken en er geen extra land voor hoeft te wijken. Het consortium denkt dit te kunnen verwezenlijken door de panelen te combineren met een stevige glazen toplaag die zich net zo gedraagt als een normaal wegdek.

In 2014 werd een eerste proef met het ontwerp gestart: zeventig meter fietspad in Krommenie werd voorzien van zonnepanelen, met klinkend succes. Sindsdien is de technologie verder ontwikkeld en zijn er nog enkele kleinschalige proeven gestart. De nieuwe Zuid-Hollandse Solaroad wordt onderdeel van een grote project om een bedrijventerrein helemaal duurzaam te maken.

Solaroad
Het zonnefietspad in Krommenie.