Pieter Edelman
18 June 2014

Het Zutphense Enose Company is een crowdfundingcampagne begonnen om de uitrol van een ademanalyseapparaat voor de medische sector te bekostigen. Deze Aeonose biedt een eenvoudige niet-invasieve manier om verschillende aandoeningen op te sporen, denkt het bedrijf op basis van verschillende pilotstudies. In eerste instantie zet het in op de detectie van hoofd-halskanker, een lastig op te sporen aandoening. Uit een pilot vorig jaar bij het Maastrichtse UMC bleek dat de ademanalyse hier binnen minuten een betrouwbare uitslag over kan geven.

De technologie is gebaseerd op metaal-oxidesensoren. Met een verwarmingselement worden deze structuren opgewarmd totdat ze zich halfgeleidend gaan gedragen. De geleiding verandert onder invloed van redoxreacties aan het oppervlak en de temperatuur. Door enkele sensoren met verschillende katalysatoren te gebruiken en de temperatuur te variëren, kan binnen enkele minuten een uitgebreid chemisch profiel van de adem worden opgesteld.

Een belangrijke eigenschap van de Mos-sensoren is dat ze eenvoudig en relatief goedkoop op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Ook hoeven ze niet voortdurend chemisch gekalibreerd te worden, waardoor de kosten voor het gebruik beperkt blijven.

Met behulp van patroonherkenning kan een eenvoudige ademanalyse zodoende informatie geven over allerhande aandoeningen, denkt het bedrijf. Op het moment zijn de initiatiefnemers de studies naar hoofd-halskanker aan het opschalen en werken ze aan trials naar het opsporen van TBC.

 advertorial 

Big Bits&Chips Real-Life Reunion

After a successful first edition of the Bits&Chips Event last year, we’re organizing a second edition on 9 June 2022, again at the Evoluon in Eindhoven. We’re looking forward to a live event again after months of not being able to attend them. Get your tickets now!