Pieter Edelman
12 January 2017

Het cardiologiedepartement van de Universiteit van Bern heeft de expertise van haar thuisland op slimme wijze gekoppeld aan haar vakgebied; de groep heeft een energy harvester voor pacemakers ontwikkeld gebaseerd op het principe van het zelfopwindende horloge. Dergelijke uurwerken hebben geen batterij nodig omdat ze de polsbewegingen van de drager gebruiken om de veer opgewonden te houden. De Zwitsers vroegen zich af of dit principe ook bruikbaar is voor pacemakers, die in hun levensduur beperkt worden door de batterij.

De onderzoekers zochten hiervoor de samenwerking met de Zwitserse horlogemaker Eta. In een zelfopwindend horloge draait een asymmetrisch gewichtje door bewegingen van de pols om een as heen. Een ratelmechanisme brengt de beweging in een van de richtingen via een aantal tandwieltjes over op de veer. Voor de pacemakertoepassing werd een bestaand horlogemechaniek geoptimaliseerd voor de bewegingen van het hart, en gekoppeld met een microgenerator om de kinetische energie in elektrische om te zetten.

Uit proeven in varkens bleek het device zo’n zes microwatt op te wekken, genoeg om een batterij in de pacemaker opgeladen te houden. De onderzoekers willen nu in een driejarige dierstudie kijken hoe het ontwerp zich over langere tijd gedraagt.