Paul van Gerven
3 December 2018

De open pilotlijn voor geïntegreerde fotonica waarvoor vorige week in Eindhoven het startschot is gegeven, zal ‘duizend nieuwe bedrijven en duizenden banen’ opleveren, verwachten de twaalf initiatiefnemers. De faciliteit zal de uitval en doorlooptijd van fotonicaproductie flink verlagen, zodat mkb-bedrijven efficiënter hun producten kunnen ontwikkelen. Dat moet de fotonica in een groeispurt helpen.

fotonica_web
Foto: Nanolab@TUE

De pilotlijn is verdeeld over drie locaties. In de Nanolab-cleanroom van de TU Eindhoven worden fotonische ic’s op de wafers gelegd, de Vrije Universiteit Brussel verzorgt de optica voor bundelvorming en lichtkoppeling, en de assemblage van verbindingen met glasvezels en elektronica gebeurt bij het Tyndall National Institute in het Ierse Cork. De installatie van apparatuur begint spoedig, maar pas in 2022 draait de lijn op volle toeren. Er moet namelijk nog veel werk worden verricht om de processen te optimaliseren en de productie te automatiseren.

Met het project is een budget van 13,9 miljoen euro gemoeid, waarvan de Europese Unie 8,3 miljoen voor haar rekening neemt. De rest betalen partners zelf. De Nederlandse deelnemers zijn projectleider TU Eindhoven, Photondelta, Smart Photonics, Technobis Fibre Technologies en Vtec Lasers & Sensors.