René Raaijmakers
27 September 2016

De wereld kent hem als ‘mister Compact Disc’, maar in werkelijkheid was de bijdrage van Kees Schouhamer Immink aan Philips’ meest succesvolle uitvinding niet groter dan die van tientallen andere collega’s. Dat onthullen auteurs Paul van Gerven en René Raaijmakers in ‘Natlab – Kraamkamer van ASML, NXP en de cd’, dat morgen verschijnt.

Immink vertrok in 1998 met slaande deuren bij het Philips Natuurkundig Laboratorium (beter bekend als het Natlab) en poseert sindsdien als de uitvinder van de compact disc. Voor zijn werk aan de cd ontving hij prestigieuze prijzen, waaronder een technische Emmy Award en een Edison Medaille.

Dat Immink zijn bijdrage aan de cd schromelijk heeft overdreven, onderbouwt ‘Natlab’ door onder meer te constateren dat het cd-systeem al was bedacht, ontwikkeld en werkte op het moment dat Immink werd betrokken bij het project. Met de hulp van een handvol collega’s en onderzoekers van Sony verbeterde hij de kanaalcode voor de cd. Goed werk maar niet bijzonder, oordeelt een tiental oud-collega’s. ‘Het is alsof een ingenieur die heeft gewerkt aan de tomtom claimt dat hij de auto heeft uitgevonden’, aldus het boek.

In enkele publicaties krijgen Ad Huijser en andere oud-Natlab’ers nu de zwartepiet toegespeeld. In reacties op de website van Eindhovens Dagblad verwijten mensen hun rancune. In werkelijkheid stonden Huijser en andere oud-collega’s niet te springen om deze informatie aan de grote klok te hangen, onder meer uit vrees voor nieuwe aandacht voor Immink. De auteurs wisten enkele oud-Natlab’ers pas na lange tijd te overtuigen om openheid van zaken te geven.

Het eerste exemplaar van ‘Natlab’ wordt morgen om 13:30 uur door Jan Douwe Kroeske aangeboden aan Jan Timmer op de beursvloer van Bits&Chips Smart Systems in ’s-Hertogenbosch. Iedereen is welkom.

‘Natlab – Kraamkamer van ASML, NXP en de cd’ is morgen te koop op Bits&Chips Smart Systems, in de betere boekhandel en te verkrijgen via www.natlabboek.nl en bekende online boekwinkels.