Nieke Roos
17 August 2017

In een deel van het Moerdijkse havengebied past de buitenverlichting zich sinds vandaag automatisch aan de aanwezigheid van mensen. Technisch dienstverlener Dynniq heeft er nieuwe ledlampen, slimme lichtcontrollers met sensoren en bijbehorende managementsoftware geïnstalleerd van TU Delft-spin-off Tvilight. Deze pilot is zo goed bevallen dat het havenbedrijf heeft besloten meer dan duizend straatlantaarns in het industriegebied intelligent te maken.

Tvilight_Moerdijk

‘De combinatie van nieuwe ledverlichting en dynamisch dimmen op afstand helpt ons energie te besparen en tegelijkertijd de veiligheid in de openbare ruimte te verbeteren’, zegt projectmanager Bas van de Bosch van Havenbedrijf Moerdijk, dat de vierde zeehaven van Nederland beheert en ontwikkelt. Doel is om het 2600 hectare grote haven- en industrieterrein in 2030 energieneutraal te hebben. De intelligente straatverlichting is een belangrijke stap daarnaartoe.

‘Intelligente straatverlichtingssystemen maken ook de weg vrij voor nieuwe toepassingen voor slimme havens en het industriële iot’, aldus André Meijer, managing director bij Dynniq Mobility Nederland. ‘Dankzij de open api is het systeem gemakkelijk te koppelen aan oplossingen voor bijvoorbeeld scenario- en trafficmanagement.’