Achtergrond

Betalen bij laadpaal met broertje van blockchain

Harm van den Brink is it-architect bij Enexis en Elaadnl en technisch adviseur bij de Iota Foundation. Ton Smets is iot-software-engineer en vanuit Infiniot gestationeerd bij Elaadnl.

Reading time: 4 minutes

Blockchainachtige technologieën hebben ook waardevolle toepassingen in de infrastructuur van elektrisch vervoer. Het bewijs staat in Arnhem: ’s werelds eerste laadpaal die gebruikmaakt van Iota, het jongere ‘broertje’ van blockchain.

Elektrisch vervoer heeft de toekomst. De komende jaren zullen we de brandstofauto plaats zien maken voor zijn elektrische vervanger. Producenten van elektrische auto’s zijn nog volop bezig de maximale reikwijdte te verbeteren en het comfort te verhogen.

Een grotere uitdaging ligt bij de infrastructuur die de elektrische vervoersmiddelen van stroom moet gaan voorzien. Het Nederlandse net is niet berekend op de grote piekvraag naar elektriciteit op het moment dat we massaal onze elektrische auto’s willen opladen. Daarnaast kan laden in het buitenland nog een stuk eenvoudiger.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content