Achtergrond

Hoe spaar je energie in een embedded systeem?

Herman Roebbers werkt sinds het midden van de jaren tachtig aan embedded systemen en parallel rekenen. Hij heeft een tweedaagse workshop ontwikkeld over het begrijpen en verminderen van energiegebruik van embedded systemen. Achtergrondkennis wordt hier gecombineerd met hands-on sessies om de inzichten op echte hardware te valideren en te experimenteren. Deze workshop wordt door Altran en via The High Tech Institute en T2prof gegeven.

Reading time: 10 minutes

De laatste jaren is er steeds meer behoefte om zuiniger om te springen met energie. In dit artikel gaat Herman Roebbers van Altran in op de achtergronden van energieverbruik in embedded systemen en hoe we dat kunnen verminderen.

Een van de belangrijke trends binnen de elektronica van de afgelopen jaren is om steeds zuiniger om te gaan met energie. Enerzijds wordt dit gestuurd vanuit overheden (bijvoorbeeld met Energystar), anderzijds vanuit de behoefte om meer te doen met dezelfde of kleinere hoeveelheid energie (denk aan de accuduur van mobiele telefoons en de batterijlevensduur van een iot-knooppunt). Het belang van energiezuinigheid wordt ook geïllustreerd door het feit dat chipfabrikanten heel veel reclame maken met hun zuinige chips. Er is zelfs een standaardmaat voor zuinigheid van ingebedde processoren: de Eembc Ulpbench.

Het is belangrijk om in te zien dat het energieverbruik een systeemzaak is. En een zaak van afwegen en compromissen sluiten. Energieverbruik kan door software worden teruggedrongen, maar de grens van wat haalbaar is, wordt uiteindelijk bepaald door de hardware. Het is daarmee ook een multidisciplinaire aangelegenheid, waarbij zowel de softwarediscipline als de hardwarediscipline bij het ontwerp betrokken moeten worden (zie tabel).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content