Achtergrond

Leon3-processor in FPGA bestuurt breedbandig dataverwerkingsplatform

Jos Haesakkers is projectleider en senior firmware- en hardwareontwerper bij Eonic in Delft. Hij heeft inmiddels achttien jaar ervaring in de R&D.

Reading time: 5 minutes

Het Delftse Eonic combineerde op een CompactPCI-kaart een Stratix-FPGA van Altera met een Leon3 van Gaisler Research, een 32 bit Risc-processor die aansluit op de standaard Amba-bus en generiek toepasbaar is in alle FPGA‘s. Projectleider Jos Haesakkers doet het ontwerp uit de doeken en legt uit wat het zo geschikt maakt voor breedbandige dataverwerking.

Het fabricaat van een FPGA bepaalt vaak de keuze voor een embedded microcontroller. Zo zijn er de Nios II van Altera en de Microblaze en PowerPC van Xilinx. In zware industriële en militaire applicaties geniet het gebruik van Linux als besturingssysteem de voorkeur vanwege de portabiliteit en de aansluiting op commerciële applicaties. Aangezien Linux een microcontroller met memory management unit (MMU) nodig heeft, zijn standaard embedded microcontrollers minder geschikt.

In de nieuwe generatie embedded systemen wordt het desalniettemin uit oogpunt van performance en gebruikersgemak steeds wenselijker dat softcoremicrocontrollers general purpose opereren. Gelukkig is er ook nog de Leon3 van Gaisler Research. Deze moderne embedded processor draait embedded Linux dankzij een ingebouwde MMU. Daarmee is hij uitstekend geschikt om bijvoorbeeld een dataverwerkingssysteem te besturen op hoge snelheid. Het system on chip-ontwerp zorgt voor een hoge mate van integratie op basis van de krachtige 32 bit Risc die aansluit op de standaard Amba-bus en generiek toepasbaar is in alle FPGA‘s.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content