Pieter Edelman
22 April 2013

Het Amsterdamse oncologiecentrum NKI-AVL sluit zich aan bij het project van Philips en Elekta naar MRI-gestuurde bestraling van tumoren. Het is derde klinische partner in het onderzoeksconsortium voor de toepassing van de technologie. Het Amsterdamse centrum is gespecialiseerd in onderzoek (Nederlands Kanker Instituut) en behandeling (Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis) van kanker. ’Tien jaar geleden heeft het NKI-AVL een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de software voor CT-geleide bestralingstherapie. Hun expertise vormt een mooie aanvulling op de reeds aanwezige vaardigheden in dit onderzoeksconsortium‘, zegt Gene Saragnese, CEO Imaging Systems van Philips Healthcare over de samenwerking.

De technologie achter de MRI-versneller is de afgelopen jaren ontwikkeld bij het UMC Utrecht. In tegenstelling tot CT kan MRI tumoren direct afbeelden, waardoor de bestraling in potentie veel nauwkeurig te richten is, met hogere doses en kleinere nevenschade tot gevolg. Het integreren van de twee machines is echter lastig.

Afgelopen najaar werd in Utrecht het eerste werkende prototype opgeleverd, met een lineaire versneller die via een rail over de buitenkant van een 1,5-tesla-MRI kan rijden. Hierop werd een consortium in het leven geroepen om de klinische toepasbaarheid te onderzoeken. In januari sloot het MD Anderson Cancer Center uit Houston zich hierbij aan.