Achtergrond

Adpll vervangt analoge pll

Kees van Nieuwburg is director digital design bij Semiconductor Ideas to the Market (Itom). Tijdens de Dutch RF Conference op 29 november verzorgt hij een lezing over adpll’s in het hart van de volgende generatie rf-transceivers voor iot-toepassingen.

Reading time: 5 minutes

In de mixed-signal ic-designwereld wordt de all-digital phase-locked loop (adpll) gezien als belangrijke ontwikkeling voor meer geavanceerde architecturen in het ‘hart’ van iot-apparaten. De adpll biedt een groot aantal voordelen ten opzichte van de traditionele analoge pll, legt Kees van Nieuwburg van Itom uit.

Een phase-locked loop (pll) is een regelsysteem waarbij het gegenereerde uitgangssignaal een functie is van de fase (en daarmee frequentie) van een of meerdere ingangssignalen. Dit principe is onder meer te vinden in een fm-radio, die er een draaggolf mee (de)moduleert. Ook de stereodecoder en de radio data system-demodulator (rds) in de ontvanger maken er typisch gebruik van. Het rf-frontend van een fm-radio past veelal een pll toe om de klokfrequentie van de lokale oscillator (lo) te synthetiseren. Met deze lo-klok wordt het rf-ingangssignaal naar een lagere frequentie geconverteerd.

Een andere populair toepassingsgebied is de telecom. Om de steeds complexere timing van snelle digitale interfaces op printplaten goed te houden, kiezen pcb-ontwerpers daar voor vertragingsbuffers of voor pll’s. Dergelijke infrastructuur-pll’s zijn te vinden in basisstations, digital subscriber line access multiplexers (dslam’s), picostations en telecomcentrales. In moderne mobiele telefoons gaan ze vergezeld van een nauwkeurige klok, een temperature-compensated crystal oscillator (tcxo).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content