Achtergrond

Rf hoeft niet zo moeilijk te zijn

Pieter Edelman
Reading time: 9 minutes

Vanwege de hoge kosten voor de benodigde apparatuur maken veel mkb’ers zelf testsystemen om te helpen bij de ontwikkeling van de draadloosfunctionaliteit in hun embedded producten; voor dit soort werk is immers niet de precisie vereist die een onderzoeksinstituut of testlaboratorium nodig heeft. Het Eindhovense Megiq besloot zijn in-huis ontwikkelde testapparatuur naar de markt te brengen. Dat is niet alleen goedkoper maar ook slimmer voor de doorsnee embedded-ontwikkelaar.

Op de afgesproken tijd voor het interview zit Megiq-directeur Roger Denker nog even aan de telefoon. ‘Dat was Philips Lighting’, vertelt hij even later opgetogen. ‘Ze willen ons radiation measurement-systeem gaan aanbevelen aan fabrikanten die verlichtingsoplossingen voor het Hue-ecosysteem ontwikkelen. Normaal moeten die hun ontwerp naar Philips Innovation Services hier in Eindhoven sturen om te laten doormeten in een anechoïsche kamer, maar als ze ons meetsysteem gebruiken, is het testrapport voldoende.’

Het is een knappe prestatie voor een systeem dat zijn leven enkele jaren terug begon als min of meer houtje-touwtje-opstelling. Denkers adviesbureau, Codec Telecom, bouwde het om tijdens het ontwikkelen van draadloze systemen de antennesignalen te kunnen meten. Dat is niet ongebruikelijk voor bedrijven die zich bezighouden met rf en draadloos; de benodigde apparatuur is schreeuwend duur, zelfs de instapmodellen kosten al net zo veel als een kleine gezinsauto.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content