Technologie

Eindhovense vertaalslag cruciale schakel naar moleculaire dokter

Paul van Gerven
Reading time: 3 minutes

Stel je voor: een moleculaire dokter die ín het lichaam voortdurend naar ziekteverschijnselen speurt en zo nodig een behandeling start. Deze droom is een stapje dichterbij nu Eindhovense onderzoekers een techniek hebben ontwikkeld die detectie van een ziekte vertaalt naar input die een dna-computer begrijpt.

Met dna kun je rekenen, maar het vertrouwde silicium zal het nooit gaan vervangen. Hoewel berekeningen met de drager van genetisch materiaal op ongekende schaal parallel kunnen worden uitgevoerd, blijkt het buitengewoon onpraktisch om het juiste antwoord te vissen uit de vijver vol foute uitkomsten die eveneens worden gegenereerd.

Sinds het principe in 1994 is aangetoond door in een reageerbuis een eenvoudig handelsreizigersprobleem op te lossen, is de interesse voor dna-computers daarom niet bepaald geëxplodeerd. Het bleef bij spielerei: de wortel trekken van een getal, een spelletje boter-kaas-en-eieren. Zonder meer indrukwekkende wetenschap, maar serieuze toepassingen kun je het niet noemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content