Technologie

Geheugenontwerp NXP laat andere Arm7-processoren achter zich

Koen Vervloesem
Reading time: 4 minutes

Uit tests van het Embedded Microprocessor Benchmark Consortium (EEMBC) blijkt dat NXP‘s LPC2129-microcontroller tot de helft sneller is dan andere Arm7-microcontrollers van verschillende fabrikanten. De belangrijkste oorzaak hiervan is volgens EEMBC het geoptimaliseerde ontwerp van het flashgeheugen van de NXP-microcontroller. De LPC2129 is een representatief model van LPC2000-familie, waarvan de leden allemaal hetzelfde embedded flashsubsysteem gebruiken.

Heel wat bedrijven beconcurreren elkaar met 32 bit Arm7-gebaseerde microcontrollers zoals Atmel, Oki, NXP, Samsung, STMicroelectronics en Texas Instruments. De verschillen zitten vooral in de peripherals (de randfuncties), het geïntegreerde flash- en SRam-geheugen, de kloksnelheid en de prijs. Minder duidelijk maar zeker zo belangrijk zijn de verschillen in efficiëntie van de processoren en dan vooral die van de randfuncties.

De efficiëntie van een microcontroller hangt van verschillende factoren af. De eerste factor is de efficiency van de processorkern. Daarnaast heb je het geheugen, de systeembus en de peripherals. Ten slotte heb je de responsiviteit van de processor voor de bediening van de peripherals en de responsiviteit tegenover interrupts. ’In de praktijk wordt de efficiëntie van een processor uitgedrukt in Dhrystone Mips‘, legt EEMBC-voorzitter Markus Levy uit. ’Dat is een grove aanduiding die bijna net zo weinig zegt als de kloksnelheid.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content