Nieuws

Axign brengt geluidskwaliteit van audioversterkers naar topniveau

Nieke Roos
Reading time: 3 minutes

Het Enschedese Axign heeft een ic ontwikkeld dat een mouw past aan de tekortkomingen van klasse D versterkers en hun geluidskwaliteit naar ongekende hoogte stuwt. Kleinere audiosets en compacte actieve luidsprekers kunnen hierdoor veel beter klinken zonder extra kosten.

Uit twee luidsprekerboxjes van nog geen dertig centimeter hoog vloeit het zoetgevooisde stemgeluid van Caro Emerald. Zonder enig spoor van vervorming en kraakhelder, met een luttele 35 microvolt aan ruis bij een vermogen van honderd watt. Met je ogen dicht verdwijnen de luidsprekertjes en waan je je in een intieme concertzaal. Levensecht en naturel.

Een audiofiel zou zweren dat hier een bakbeest van een klasse A versterker aan het werk is, maar de tonen komen ‘slechts’ uit een kastje met een klasse D versterker dat niet veel groter is dan een flinke broodtrommel, met als brein een controller-ic van Axign uit Enschede. Dit in 2014 opgerichte fabless halfgeleiderbedrijf heeft een grote speler in streaming-audioapparatuur zo enthousiast gekregen dat deze de chip heeft omarmd. Axign maakt zich nu op voor massaproductie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content