Achtergrond

Op weg naar quantumvoordeel: qubits aansturen met duizend tegelijk

Jules van Oven is elektrotechnisch ingenieur en Niels Bultink is promovendus, beiden bij Qutech, het Delftse onderzoeksinstituut voor quantumtechnologie. In april starten zij de spinoff Qblox om aanstuurelektronica voor quantumcomputers te commercialiseren.

Reading time: 4 minutes

Quantumtechnologie heeft een grote aantrekkingskracht op wetenschap en industrie. Het is ook vruchtbare grond voor nieuwe bedrijvigheid en nieuwe specialismen. Het onlangs opgerichte Qblox uit Delft focust op de aansturing van quantumcomputers.

Quantum is hot. It-giganten als Google, IBM en het Chinese Alibaba stappen massaal in deze nieuwe technologie. Nederland is een van de spinnen in dit web. Binnen Qutech werken TNO en de TU Delft onder meer samen met Microsoft en Intel aan prototype quantumcomputers en in Amsterdam zoekt Qusoft naar nieuwe toepassingen in de vorm van quantumalgoritmes.

Een quantumcomputer gebruikt quantumbits om mee te rekenen. In tegenstelling tot klassieke of gewone bits kunnen deze qubits niet alleen 0 of 1 zijn, maar ook tegelijkertijd 0 en 1. We spreken dan van superpositie. Qubits kunnen ook met elkaar verstrengeld zijn, een quantummechanische eigenschap die geen simpele analogie kent in de klassieke wereld, maar die erop neerkomt dat de waarde van de ene qubit gecorreleerd is aan die van de andere. Een operatie op de een heeft een instantaan effect op de ander, ongeacht hoe ver ze van elkaar verwijderd zijn. Door deze vreemde eigenschappen te benutten, verwachten we dat quantumcomputers problemen kunnen oplossen die buiten het bereik liggen van huidige en toekomstige klassieke computers. Vandaar de wereldwijd groeiende interesse.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content